Drie bad guys in je haarverzorging

Drie bad guys in je haarverzorging

Je hoort het vaker en vaker: stap over naar natuurlijke haarverzorging. Het zou zorgen voor mooiere krullen, meer volume en veel shine. In dit artikel worden de drie meest besproken bad guys onder de loep genomen. 

Wanneer we spreken over natuurlijke haarverzorging zijn er 3 ingrediënten die telkens ter sprake komen. Uiteraard kunnen er nog veel meer bad guys in je shampoo en conditioner, maar siliconen, parabenen en sulfaten vermijden is alvast een goed begin. 

1. Siliconen
Dit zijn synthetische stoffen in de vorm van vloeibare oliën. Je herkent ze op je ingrediëntenlijst als namen eindigend op -cone, -conol, -sixolane. De reden waarom producenten dit ingrediënt toevoegen in hun product is om je haren gladder, glanzender en beter doorkambaar te maken. Bovendien zouden siliconen je haren ook beter beschermen tegen hitte van bijvoorbeeld een haardroger of stijltang. 
Daarnaast gaan siliconen zorgen voor minder vochtabsorptie. Dit resulteert in minder pluizig haar. 
Hoe werkt dat dan precies? 
Siliconen leggen een laagje rond je haren, hierdoor gaan je haren minder snel breken en kunnen ze zelfs beschadigde plaatsen opvullen, denk maar aan gespleten punten. 

Mààr, bij al deze voordelen hoort toch een grote kanttekening op lange termijn. 
Siliconen leggen een laagje rond je haren, maar dit laagje spoelt niet meer weg. Keer op keer je siliconen gebruikt komt er dus een nieuw, éxtra laagje bovenop je haren. Hierdoor zal je haar zwaar worden met plat en futloos haar tot gevolg. Heb je krullen? Dan kan je je alvast inbeelden dat de krul heel zwaar wordt en zal uitzakken of pluizig worden. Bovendien gaan siliconen je haarschaft afsluiten. Op die manier zullen ook goede ingrediënten niet meer in je haren geraken, want op lange termijn naaste gevolgen kan hebben. 

Conclusie?
Door siliconen te gebruiken lijken je haren soms gezonden of glanzender, maar op lange termijn gaan je haren afzien met dof, droog en pluizig haar als gevolg.
Doch zijn we niet altijd tegen siliconen. Bekijk dit ingrediënten afhankelijk van jouw haarstijl. 
Krullen of dun haar? Vermijd siliconen om meer volume en textuur in je haren te krijgen. 
Droog of stug haar? Voor een speciale gelegenheid kunnen siliconen even een mooie glans tevoorschijn toveren, maar gebruik het liefst niet bij elke wasbeurt. 

 

2. Parabenen
Hier zijn ze weer, de gevreesde parabenen. Niet enkel in beautyproducten, maar ook in haarverzorgingsproducten zitten deze bad boys. 
Parabenen zijn conserverende middelen of bewaarmiddelen. 
Producenten stoppen deze in producten omdat ze anti-bacterieel en anti-fungaal werken. Zo verzekeren ze dat jouw shampoo jaaaaren lang een mooie emulsie blijft. Ondanks dat parabenen synthetische stoffen zijn zullen ze je hoofdhuid toch niet irriteren.
Waarom kies je dan toch best om deze stof te vermijden? 
In de medische wereld heerst het vermoeden dat parabenen de werking van het vrouwelijk hormoon oestrogeen imiteren. Dit wil zeggen dat parabenen voor hormonale verstoring kunnen zorgen. De gevolgen hiervan kunnen zeer radicaal zijn, namelijk vervroegde puberteit, verminderde vruchtbaarheid of zelfs borstkanker. 
Uiteraard willen beautyproducenten geen risico lopen met jouw gezondheid om bovenstaande zaken te veroorzaken. In make-up, skincare of haarverzorging is het percentage van bewaarmiddelen daarom ook zo laag dat ze niet toxisch zijn. 

Conclusie? 
Parabenen kunnen in de kleine hoeveelheden geen kwaad. Wees je er echter wel van bewust dat wanneer je verschillende beautyproducten met parabenen gaat gebruiken de hoeveelheid wel op loopt en schadelijke gevolgen voor je gezondheid kan hebben. Bovendien zorgen natuurlijke shampoo's voor vervanging van bewaarmiddelen door andere ingrediënten, waardoor je parabenen wél kan bannen uit je badkamer. Better safe, than sorry. 

3. Sulfaten
Het derde ingrediënt wat je best vermijdt zijn sulfaten. Dit zijn sterke reinigers, en schuimmakers. Je herkent ze als SLS, SLES, ALS of ALES op je ingrediëntenlijst.
Producenten gebruiken sulfaten om je haren grondig te reinigen. Zo zullen ze stylingsproducten, overtollig talg en vuil verwijderen. Helaas reinigen ze zo grondig dat ook je natuurlijke oliën en eiwitten geëlimineerd worden. Deze laatsten zorgen nochtans dat je haren gezond blijven. 
Een nog belangrijkere reden voor producenten om sulfaten toe te voegen is om psychologische redenen. Sulfaten zorgen namelijk voor schuim. In onze Westerse cultuur denken we dat schuim gelijk staat aan 'schoon'. Schuimt onze shampoo niet, dan doet hij zijn werk niet goed, toch? Maar niets is minder waar, schuim heeft eigenlijk geen nut voor je haren. Wel zal het luxueuzer aanvoelen, maar geef toe, daarvoor kan je ook wat rozenblaadjes in je bad gooien. 

Conclusie? 
De reiniging van sulfaten is zo grondig dat ze ook de positieve elementen wegspoelen. Zonder deze essentiële oliën en eiwitten creëer je droog haar én een geïrriteerde hoofdhuid. Bovendien bestaan deze stoffen uit kleine moleculen die tot diep in je haren dringen waar kleurpigmentatie zich bevinden. 
Kleur je je haren? Dan kunnen sulfaten zorgen voor vervaging van je kleuring. 
Hou je van luxe en (overbodig) schuim? Natuurlijke shampoo's vervangen sulfaten door natuurlijke ingrediënten die ook voor heerlijk schuim zorgen. 

In ons aanbod vind je haarverzorging vrij van sulfaten, paraben en siliconen. Alle shampoo's en conditioners zijn dus lief voor je haren en zorgen voor een gezonde glans en volume. Bovendien is er gezocht naar natuurlijke vervangers van de 3 bovenstaande bad guys. Zo kan je toch genieten van een heerlijk schuimig gevoel. 

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.