HOE EN WAT MET PIGMENTVLEKKEN?

Pigmentvlekken, iets wat veel mensen hebben, maar voor velen een onzekerheid met zich meebrengt. Wat zijn nu precies pigmentvlekken? En hoe kan je ze verdoezelen, of zelfs voorkomen? 

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken zijn donkere vlekken op je huid. Vaak wordt het ouderdomsvlekken of zonnevlekken genoemd. Bij de dermatoloog zal je de term 'lentigo' horen.

Er zijn verschillende soorten pigmentvlekken. Elk heeft een eigen kleur en vorm, maar het gemeenschappelijke is dat het vlekken zijn die er onregelmatig uitzien. 

1. Zonnevlek

Deze pigmentvlek krijg je door blootstelling aan de zon. Vaak op het gelaat of je handen, aangezien de zon deze plaatsen het meest bereikt. Elke dag SPF gebruiken is hiervoor het antwoord. Zonnevlekken ontstaan vaak door jarenlang onbeschermd in contact te komen met de zon, vandaar het woord ouderdomsvlek. 

2. Melasma

Een tweede soort pigmentvlekken is melasam, een donkere vlek die er vlekkerig uitziet. Deze kan je over je hele lichaam krijgen. 

3. Chloasma

Of de 'zwangerschapsvlek' genoemd komt voor op je gelaat door een hormonale wisseling. Sommige dames krijgen dit ook wanneer ze bijvoorbeeld stoppen met anticonceptiemiddelen. 

Pigment wordt in je huid aangemaakt door pigmentvormende cellen, ook melanocyten genaamd. Pigment beschermt je tegen schadelijke UV-straling van de zon, een belangrijke functie dus. Wanneer je lang(er) in de zon zit, bijvoorbeeld op vakantie, maakt je lichaam meer pigment aan om jou te beschermen. Hierdoor krijg je jouw bruine tintje. Zit je veel in de zon, dan kan je pigment in de war raken of te veel pigment aangemaakt worden. Een gevolg hiervan kan zijn dat het pigment niet goed verdeeld raakt over je huid en dus op één plaats ophoopt. Die ophopingen zorgen voor pigmentvlekken. Naast zonneschade kan je ook pigmentvlekken krijgen van hormonale storingen. Ook hier raakt je pigment in de war en krijg je opnieuw ophopingen, voornamelijk in je gelaat. Pigmentvlekken kunnen ook ontstaan door een huidontsteking, huidirritatie of erfelijkheid.

Veel vrouwen ergeren zich aan pigmentvlekken in hun gelaat. Hoewel iedere vrouw uniek is en pigmentvlekken dus zeker gezien mogen worden, kunnen ze gecamoufleerd worden.

Kies hiervoor een goed dekkende foundation om je gelaat egaal te maken. Let wel, aangezien je met een kleurverschil zit zal je ofwel iets lichter of iets donker lijken ten opzicht van je natuurlijke teint.
Wil je liever de vlekken zelf subtiel wegwerken? Kies dan voor een concealerstick. Ga voor een crèmetextuur om zoveel mogelijk dekking te creëeren. 

Foundation Studio Mino
Foundation Studio Mino
Foundation Studio Mino
Foundation Studio Mino
Foundation Studio Mino
€38,00

Verbazingwekkende Minerale Foundation poeder, speciaal geformuleerd en ontworpen voor alle soorten huidtypes (d.w.z. gemengde huid, vette huid en droge huid).
Deze kwaliteitsvolle Minerale Foundation kan je opbouwen, geeft een perfecte dekking en laat de huid er natuurlijk en stralend uitzien.

Minerale make-upproducten die titaandioxide en zinkoxide bevatten, geven van nature al een bescherming tegen de zon. Ze hebben een spf-factor van ten minste 15 tot 20. Toch is het aanbevolen om nog steeds SPF te smeren. 

Dankzij de minerale poedertextuur kan je huid blijven ademenen tijdens het dragen van make-up. Dit is gezonder voor je huid én geeft een natuurlijker effect. 

View Details

Wil je toch liever je pigmentvlekken verzachten zonder make-up? Dan schiet rozenbottel to the rescue. Het serum bevat rozenbottelolie en squalaan wat ontstekingsremmend gaat werken. Perfect op pigmentvlekken of littekens. 

Liquid error (sections/pf-f6250fd8.liquid line 97): product form must be given a product

Pigmentvlekken kunnen op verschillende manieren behandeld worden. Vraag hiervoor raad aan een dermatoloog vooraleer je aan een bepaalde therapie begint. Het soort pigmentvlek bepaalt namelijk welke middelen kunnen helpen. Er zijn goed- en kwaardaardige pigmentvlekken.
Merk je dat bepaalde vlekken van kleur of vorm veranderen? Neem dan contact op met je arts.

Wil je graag persoonlijk advies? Stuur een foto van jouw gelaat via @iksmeerbelgisch en onze beautystylistes helpen je graag verder. 

TERUG NAAR BOVEN